petak, 16. listopada 2015.

Stari narodni lijek za začepljenje pluća – Plućnu emboliju

plućna embolija - začepljenje plućnih aterija







Kao u slučaju infarkta srčanog mišića, otkinuti tromb iz širih krvnih sudova može, nošen krvnom strujom, dospjeti u neki ogranak plućne kucavice. Tada se u plućnoj krvnoj žili kucavici stvori krvno ognjište, veliko kao lješnjak, a može se protegnuti i na cijeli plućni režanj.

plućna embolija - začepljenje plućnih aterija

Ako takav čep (tromb) sadrži i zaraznih tvari, stvaraju se žarišta napunjena gnojem. U pluća mogu dospjeti ne samo talozi krvi (krvne tekućine) nego i mast. Začepljenja mašću nisu baš rijetka. Nastaju kao posljedica slomljenih kostiju, za jakog prignječenja potkožnog masnog tkiva ili poslije operacije na kostima. Iz koštane moždine mast ulazi u otvorene krvne sudove te, nošena krvnom strujom, dospijeva u pluća.

Svako začepljenje pluća može biti smrtonosno, osobito ako je veći dio pluća zatvoren. Začepljenje glavne plućne kucavice može odmah izazvati smrt, tzv. smrtnu kap. Uzrok čestim smrtnim slučajevima nastaje kad bolesnici, nakon uspješne operacije, kad je već i rana zacijelila, ustaju i misle da su ozdravili. Začepi li se manji krvni sud, naglo se javlja nestašica daha i probadajuća bol, a izbaci se i nešto krvi na usta.



začepljenje plućaLiječenje plućne embolije

Liječenje se sastoji u dijetalnoj ishrani i umjerenom načinu života. Umjesto vode potrebno je piti lagani čaj pripremljen od jednako pomiješanih količina vrbove kore i lincure. Dopušteni su svi svježe ocijeđeni voćni sokovi bez zaslađivanja i uz dodatak jedne srednje žlice svježe ocijeđenog limunovog soka.

Iz jelovnika izbaciti zaprške, konzervirane prerađevine, jaku hranu i masti životinjskog porijekla. Odbaciti također, cigarete, alkohol i crnu kavu. Vrijeme provoditi na prozračenom mjestu i što više ležeći.

Upala pluća (Pneumonija)

Upala pluća je bolest koja se pojavljuje u svakom godišnjem dobu, ali je ipak najčešća u jesen i zimi. Kada zavladaju prehlade i upale bronhija, nastupa i upala pluća koju uzrokuju bakterije.

Upala pluća nije primjećiva bolest, iako su njezini uzročnici bakterije. Naime, neke bakterije žive u ljudskom organizmu i nisu opasne sve dok se na neotpornom tlu ne razmnože. Upala, inače, zahvaća uglavnom samo jedan dio pluća. Bolest obično počinje prehladom. Ukoliko je bolest zahvatila plućno tkivo bliže površini, redovito dolazi do lakog nadražaja plućne maramice.

Upala pluća najčešće počinje iznenada, i to jakom drhtavicom. Toplina tijela doseže i više od 40 stepeni C. Uz to slijedi otežano disanje i bol u prsima. Bol se očituje u vidu probadanja, a popraćena je kašljem. Ispočetka je kašalj težak i naporan, što jako muči bolesnika. Ispljuvak je ljepljiv, pjenušav, a često i s tragovima krvi.

Ako se upala pluća ne liječi, povišena temperatura tijela obično traje sedam dana. Nakon toga temperatura padne. To se prije nazivalo krizom. Pad temperature znači da je bolest krenula na bolje. Djeca i mlađi ljudi imaju veće temperature, a iznemogli starci niske, što ne znači da je u starih ljudi bolest u blažem obliku. Naprotiv, u njih se bolest pojavljuje redovito u težem obliku. Danas se pneumonija uspješno liječi antibioticima.

Liječenje upale pluća

Sastav čaja:
– 30 g. koprive
– 30 g. cvjetova zove
– 30 g. stabljike plućnjaka
– 20 g. stabljike majčine dušice
– 20 g. stabljike timijana
– 20 g. listova muške bokvice
– 20 g. stabljike jagorčevine
– 20 g. listova i cvjetova podbijela
– 20 g. stabljike bijele gorčice
– 20 g. lista imele
– 20 g. listova i cvjetova kantarije muške

Priprema i primjena čaja:
Trave jako usitniti, zajedno smiješati i u jednu litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, zatim, kuhati poklopljeno dvije minute i poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i zaslađen medom piti po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima, a ukupno dnevno popiti jednu litru čaja.

Kod teže upale pluća čaj pripremiti tako da se u jednu litru prokuhane i ohlađene vode stavi 20 g iste mješavine i ostavi preko noći. Ujutro tome dodati 10 jušnih žlica prirodnog meda i kuhati na tihoj vatri dvije minute. Hladiti poklopljeno, procijediti u bocu, zatim dodati svježe iscijeđeni sok od jednog limuna srednje veličine i svakih pola sata piti po 1-2 dcl.

Tri puta dnevno, uglavnom uz drugo jelo, jesti po 1 jušnu žlicu meda i mladog masla. To se može namazati na kruh i tako jesti. Jesti, inače, što više crvenog luka (glavica) i to svježeg, kuhanog ili pečenog. Češće jesti kaloričnu hranu. Između glavnih obroka jesti slaninu s bijelim lukom.

Od struka do vrata, nešto više grudi i ispod rebara, tijelo namazati s malo vinskoga octa i jako trljati kako bi se posušilo. Nakon toga tijelo namazati neslanim kozjim lojem, ili neslanim svinjskim salom, tj. mašću, i to dobro utrljati i utopliti se. Prostorija u kojoj se bolesnik zadržava treba da bude prozračena i umjereno topla.

0 komentari:

Objavi komentar