utorak, 20. listopada 2015.

Stara narodna izreka “Zdrav kao DREN” nije bezveze!

drenjine







Drenjine Pomažu u liječenju grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, pa čak i kod zarastanja rana…

Zdrav kao dren, Kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe.

U našem narodu dobro je poznat značaj biljke dren, koja je popularna još od antičkih vremena. Raste svuda, najviše na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra. Plodovi su tamnocrveni, slatko-kiselkastog ukusa.

Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži. Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome, što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.



>> Pripremite pekmez od drena

drenjina - dren - drijenSvaki njegov dio je ljekovit: plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene košpice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.

Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki može se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.
izvor:www narodni lijek .com

0 komentari:

Objavi komentar