srijeda, 14. listopada 2015.
Napravite domaći pekmez od jabuka
Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji.
Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodno sladilo od stevije
Sastojci:
750 g naribane jabuke,
250 g naribane mrkve,
100 ml vode,
1 burbon vanilin šećer,
cimet (po želji),
klinčić (po želji),
sok pola do jednog limuna
Priprema:
Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
Promješajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
Pustite da mješavina provrije i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući otprilike 40 minuta.
Tijekom kuhanja bi se na površini mogla stvoriti pjena i potrebno ju je odstraniti.
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Izvor: Kreni zdravo
0 komentari:
Objavi komentar