subota, 12. rujna 2015.

Zmajeva jabukovača čuda pravi – Univerzalni lek! (RECEPT)

500






Ova Zmajeva jabukovača, ili kako je mnogi nazivaju neki Zmajev ili Vatreni tonik je posebno cenjena među travarima! Ova infuzija jabukovog sirćeta sadrži moćne podizače imuniteta, protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva i jake pokretače cirkulacije i varenja.
500

Zmajeva jabukovača – univerzalni lek!

Lako i prijatno se uklapa u vašu dnevnu ishranu, podižući imunitet i stimulišući varenje, piše Atma.

Posebno je poznata zbog svoje sposobnosti sprečavanja upala, simptoma prehlade i gripa te maksimalnog skraćenja njihova trajanja ukoliko se pojave.

Imajte na umu da je potrebno oko mesec dana da sazri.

Evo recept …

Zmajev tonik – recept

Vreme pripreme: 25 minuta

Sastojci:

½ šolje oguljenog i na kockice iseckanog korena đumbira
½ šolje oguljenog i na kockice iseckanog korena rena
½ šolje oljuštene i na kockice iseckane kurkume ili ¼ šolje đumbira i ¼ šolje rena (dodatno)
½ šolje belog luka, iseckanog
¼ šolje usitnjenog belog luka
2 iseckane čili paprike
narendana kora i sok od 2 neprskana limuna
jabukovo sirće (oko pola litre)
med po ukusu

Dodaci po želji:

-nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili majčine dušice (po izboru)
-½ Kašičice crnog bibera

Uputstva:

Stavite đumbir, ren, luk, beli luk, čili papričice i sok od limuna, sa narendanom korom, u teglu.

Položite ih lagano, tako da je tegla je oko ¾ puna. Koristite težinu postignutu fermentacijom da zadržite povrće / korene dole, ili stavite teške korene na vrh koji će papričice i ostala bilja koja plutaju povući na dno.

Ulijte izdašnu količinu jabukovog sirćeta preko korena / povrća. Svi sastojci trebaju biti prekriveni tečnošću kako bi se sprečilo kvarenje. Imajte na umu da će se neki koreni proširiti pa dovoljno prekrijte.

Ako koristite metalni poklopac, pre njega stavite papir za pečenje ili gazu, tako ga sirće neće izjedati.

Čuvajte na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi 2-4 nedelje, najbolje mesec dana.




Kad je Zmajeva jabukovača gotova, dobro promešajte, a zatim procedite pomoću gaze ili fine cediljke.

Dodajte med po želji i držite u frižideru ili na suvom i hladnom mestu. Trajnost mu je duga.

Može se koristiti tokom trudnoće i siguran je za decu (korišćenje manjih doza!) Jer su sastojci prirodni i netoksični.

Kako uzimati Zmajev tonik?

Mnogi ljudi je uzimaju preventivno 1-2 kašike kao prevenciju ili svaka 3-4 sata ako su simptomi upale, prehlade ili gripa prisutni.

Evo još nekih načina za korišćenje:

-kao zdravi napitak: ispije se jedna doza (oko 30 ml) u maloj čašici

-kao čaj: udišite paru dok pijuckate- tako smanjujete otečenost i začepljenost nosne sluznice

-kao sok za decu: najbolje je služiti malu količinu pomešanu sa sveže prešanim sokom od narandže ili limuna

-kao marinadu ili preliv za salatu

Zmajeva jabukovača zvuči kao mistični lek koji bi pronašli u bajkama, ali ne postoji ništa bajkovito o sastojcima! Oni su prave elektrane snage.

Osim jabukovog sirćeta koji sadrži jabučnu kiselinu koja je jako korisna u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, ostali sastojci su;

-korijen đumbira: čisti grlo i smanjuje začepljenost nosa

-korijen rena: podstiče telo da se oslobodi od sluzi

-kurkuma: jedan od najmoćnijih začina na svetu

-plus drugi moćni sastojci kao što su: luk, beli luk, sok od limuna, čili paprike i med o kojima smo već puno pisali …

Napravite ovaj moćni tonik i uvek ga imajte pri ruci!

0 komentari:

Objavi komentar