nedjelja, 19. srpnja 2015.

PRIRODNA KREMA ZA GLATKU KOŽU BEZ BORA!







Kožu moramo da čuvamo i njegujemo. Moramo se brinuti da bude čista, primjerene masnoće, dobro prokrvljena i što manje izložena štetnim uticajima. Također moramo da se čuvamo sumnjivih kozmetičkih proizvoda i krema koje zapušavaju pore. Zato isprobajte ove starinske recepte iz domaće radinosti, vrlo efikasna sredstva za njegu lica i tijela koja će vašoj koži podariti mladalački izgled i svježinu.
Maske za lice i kupke za tijelo napravljene po starinskim receptima, od visokovrednih sastojaka koji nam stoje na raspolaganju u kuhinji, kao stvorene su za obnavljanje kože. Vraćaju joj prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj, čineći je nježnom, podatnom, lijepom i zdravom. Recimo, med sadrži visoko-vrijedne voćne i grožđane šećere, vitamine B grupe, elemente u tragovima i flavonoide, dok je mlijeko bogato mineralima, vitaminima i bjelančevinama. Svjež sir, med, mlijeko i jaja ne sadrže konzervanse, pa ih možete koristiti bez bojazni glavno je da su preparati koje stavljate na tijelo i lice svježi. Na proljetnom suncu zablistajte kao kraljica: pripremite kupku od mlijeka i surutke koja ima istu pH-vrijednost kao koža, a licu i tijelu priuštite nostalgični kozmetički tretman koji će kožu učiniti baršunastom, lijepom i zdravom.
MASKA OD PAVLAKE

 

  Prije nego što pripremite i nanesete odgovarajuću masku, s lica očistite ostatke dnevne šminke. Umesto na uobičajen način, to možete uraditi mješavinom od nekoliko kašika pavlake i kašičice limunovog soka. Mješavinu, uz nježno masiranje, vatom nanesite na lice i ostavite da djeluje oko 5 minuta. Lice zatim isperite mlakom vodom i osušite. Za nanošenje maske možete upotrebiti širu četku za mazanje kolača, a dejstvo ćete podstaći relaksiranjem u kadi. Masku zatim dobro isperite tekućom mlakom vodom.
MASKA ZA GLATKU KOŽU
Za nježnu, glatku kožu, napravite masku
od dve kašike meda i jedne kašike mekog kravljeg sira. Ravnomerno je rasporedite po licu i ostavite da djeluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice možete u debelom sloju namazati čist med i ostaviti da djeluje 10 minuta. Uz ostale blagotvorne učinke, maska od meda posebno podstiče prokrvljenost i opušta kožu lica.
MASKA ZA MASNU KOŽU
Za izrazito masnu kožu pomješajte 1 kašiku posnog, mekog kravljeg sira, 2 kašike mlijeka, po 1 kašiku meda i soka od limuna. Masku isperite posle 10 minuta. Isti učinak ima i maska od 1 bjelanceta pomješanog sa 1 kašikom rastopljenog meda i pola čajne kašičice limunovog soka. Ovu masku ostavite da deluje 20 minuta.
MASKA PROTIV BORA
Osim što čisti, osvježava i vraća koži vitalnost, limun je učvršćuje i zateže, pa je vrlo efikasan i u borbi protiv bora. U tu svrhu, iscjedite sok od jednog limuna, dodajte malo tople vode i pomješajte. Rastvor prstima dva puta dnevno nanesite direktno na bore, izbegavajući one oko očiju.
MASKA OD ŠLAGA
Ako ste od onih kojima i pri samoj pomisli na šlag polazi voda na usta, sigurno u frižideru imate slatku pavlaku. Kad od nje napravite slasni, neodoljivi šlag, deo dobijene količine žrtvujte za lepotu. Pomješajte šlag sa 1 čajnom kašičicom pšeničnog brašna, rasporedite po licu, pustite da se
osuši, pa isperite. Ova maska će nahraniti lice prirodnim masnoćama, vitaminima, a posebno kalijumom i kalcijumom.
MASKA ZA GRUBU KOŽU
Za kožu koja je zbog zime već postala grublja, pomješajte jedno žumance sa sokom od pola limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Ovu masku, koja je vrlo hranljiva i djeluje i protiv bora, držite na licu 20 minuta.
MASKA ZA UMORNU KOŽU
Za umornu kožu s proširenim porama ulupajte jedno belan-ce, dodajte nekoliko kapi limuna i jednu kašiku mlevenih badema. Neka maska deluje 10 minuta.
MASKA OD JOGURTA

 

  Umornu kožu možete oživjeti i osvježiti i maskom od jogurta. Deblji sloj jogurta držite na licu 20 minuta.
Po starinskim receptima možete pripremiti kupke koje će vas relaksirati i proljepšati vašu kožu. Dodaci vodi za kupanje napravljeni prvenstveno od meda, mlijeka, surutke i limuna, vratiće koži njenu prirodnu masnoću, omekšati je, smiriti i oživjeti. Najbolje je kupku prirediti uveče djelovaće blagotvornije na tijelo, a vi ćete biti potpuno relaksirani. Temperatura vode neka bude između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a u njoj nemojte ostati duže od 15 do 20 minuta. Međutim, da bi koža bila što podatnija za blagotvorni tretman u kadi, prethodno morate sredstvom za piling, nježnim kružnim masiranjem, odstraniti nečistoću i osušene ćelije.
MEŠAVINA ZA PILING
Pripremite je tako što ćete u neku običnu porodičnu kremu umješati nekoliko kašika kristal šećera, ili u solju kristal šećera dodajte malo maslinovog ulja. Poslije pilinga se istuširajte mlakom vodom, a zatim pripremite kupku. Posle kupke se ponovo istuširajte mlakom vodom i namažite uobičajenim sredstvom za njegu tela.
KUPKE
Za vrlo efikasnu medeno-mliječnu kupku, vodi za kupanje dodajte solju rastopljenog meda i 1,5 litara mlijeka.Kupka od mlijeka i surutke, koja ima istu pH-vrijednost kao koža, priprema se ovako: pomješajte 2 litra mlijeka i 1 litar surutke,pa dodajte vodi za kupanje.
Za kupku koja će blagotvorno djelovati u slučaju da imate posebno suhu i iritacijama sklonu kožu, pomješajte litar vrućeg mlijeka sa 3 kašike rastopljenog meda. Umjesto običnog, možete koristiti i mlijeko u prahu, ali u tom slučaju direktno pod mlaz vode stavite 3 kašike rastopljenog meda, solju nerafinisane morske soli i 2 kašike mlijeka u prahu.
Za dvostruko uživanje, njegu kože i relaksiranje uz aromatičan miris, pripremite kupku od limuna i surutke ili mlijeka. U 21 surutke iscjedite sok od 6 limunova, a ako imate, dodajte i 10 kapi eteričnog ulja limuna, izmješajte i sipajte u vodu za kupanje.
Losion i čajevi
U njezi kože i kose,važnu ulogu imaju losioni. Losion je tečnost bez masnoće koja kožu samo čisti, osvježava, oživljava, dezinfikuje, čini je napetijom i ljepšom. Losione možemo pripremiti sami (ružinu ili lavandinu vodu, iscedak od listova hrasta). Sredstva za mazanje koja takođe pomažu su: neven (iscedak, mast ili sok), sok od rosopasa i od kantariona. Za lijepu kožu također pomažu ovi čajevi: kamilica, broćika, majoran, neven, čičak i bokvica.
Izvor: piknik.ba

0 komentari:

Objavi komentar