četvrtak, 16. srpnja 2015.

OVU ZAČINSKU BILJKU MORATE DA ZASADITI U SAKSIJU. NEMATE POJMA KOLIKO JE LJEKOVITA!

4396551048_f325586c21_o-620x350



Ako nemate ideju koji začin da upotrebite kad spremate razne specijalitete u kuhinji, predstavljamo vam jednu sjajnu biljku koja, ne samo da divno miriše, već je super i za naše zdravlje.

Miris ruzmarina odmah će vas podsetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept sadrži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju.


Ruzmarin je kod nas jako rasprostranjena biljka koja je pritom i lekovita, a u kuhinji se koristi zbog posebnog aromatičnog ukusa koji daje jelima. Zamislite samo zdravu ribu s roštilja koju ste premazali grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje. Za jedan ukusni ručak više od toga vam i ne treba.



Njegove sitne iglice pravo su blago, a cveta dva puta godišnje lepim plavim cvetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv “ros marinus” u prevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i poznatih začina, blagodati ruzmarina još su davno otkrili Grci i Rimljani. Verovatno ste barem jednom bili na venčanju gde su gosti nosili grančicu ruzmarina kao ukras. Taj običaj je preuzet iz stare Engleske budući da je tamo ruzmarin bio simbol vernosti.

Ruzmarin

Lekovitost ruzmarina

Kad god možete, u kuvanju koristite svež ruzmarin. Nije ga teško uzgajati pa ga uvek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma (najopasnijeg raka kože). Ruzmarin zovu i prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i pospešuje varenje. Ne morate da brinete o kalorijama, a bogat je vitaminima i mineralima. U 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, vitaminom C, A i folnom i pantenonskom kiselinom.

Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili da inhalacija ulja iz biljaka i trava može da pomogne da poboljšamo pamćenje.




Ruzmarin u kuhinji


  Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u periodima roštiljanja, ruzmarin svojim pikantnim i oporim ukusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu, a naročito jagnjetinu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, poput namaza od pasulja.

0 komentari:

Objavi komentar