utorak, 21. srpnja 2015.

KOJI MED UZIMATI ZA ODREĐENE TEGOBE? ZA ŠTO SU DOBRI PROPOLIS, MATIČNA MLIJEČ I PELUD?

Photoxpress-honey-jars




Najčešće pitanje korisnika meda glasi: „Koji je med najbolji?“ Odgovor ne postoji. Svaki je prirodni med dobar i ima posebne karakteristike potrebne za iscjeljenje određenih tegoba. Slijede opisi raznih vrsta meda i za što su najpogodniji, a na stranici 2 pročitajte o dobrobitima peludi, matične mliječi i propolisa.



Što se tiče kvalitete, možemo navesti jedan, gotovo nepoznat podatak – dokaz da konzumirate pravi, prirodni med osjećaj je da vas „štipa“ dok ga polako otapate u ustima i grlu. Taj učinak stvara otrov koji pčele radi zaštite ubrizgavaju u med. Pri izboru odgovarajuće vrste meda za prevenciju bolesti i iscjeljenje dobro je konzultirati se s iskusnim apiterapeutom, poznavateljem proizvoda medonosne pčele.

 
Bagremov med
Dobar je za one koji imaju probavne smetnje, djeluje umirujuće i uravnotežuje cijeli organizam. Zbog visokog sadržaja fruktoze mogu ga uzimati i dijabetičari. Preporučuje se i djeci do tri godine jer je lagan.

Lipov med

Djeluje antiseptički i umirujuće. Koristi se kod gripe, prehlade, bronhitisa i respiratornih oboljenja koja su izazvali streptokoki, stafilokoki i druge gram-pozitivne bakterije. Potiče znojenje i tijekom uzimanja preporučuje se određeno vrijeme mirovanja u krevetu.

Šumski med
Sadrži 13 (i više) puta više mineralnih tvari od cvjetnih vrsta. Posebno je bogat solima željeza, koje imaju važnu ulogu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i procesu rasta, što je posebno značajno u djetinjstvu. Preporučuje se kod anemija, ginekoloških, respiratornih i drugih oboljenja.

Kestenov med

Kestenov med je karakterističnog intenzivnog mirisa i pomalo gorkog i aromatičnog okusa. Pomaže kod smetnji probavnih organa (želudac, jetra, žuč, dvanaesterac). Preporuča se za izliječenje čira na želucu i dvanaesniku, žutice, bakterija u mokraćnom kanalu .Jača srčani mišić. Neka istraživanja pokazuju da je kestenov med jedan od najkvalitetnijih medova uopće u svijetu. Med od kestena je pogodan za izradu domaćih kolača i medenjaka, baš zbog njegove kraljevske arome.

Med od kadulje

Kaduljin med dobiva se iz cvijeta kadulje, a sakuplja se negdje od sredine svibnja pa do sredine lipnja. Kadulja raste u područjima gdje je mediteranska klima, a u Istri na području istočne obale poluotoka. Ovaj med je jedan od kvalitetnijih medova, te je veoma dobar za saniranje svih vrsta oboljenja usne šupljine i dišnih puteva. Preporuča se ljudima koji imaju problema sa hunjavicom, kašljem, upalom grla, bronhitisom, prehladama koje prate najčešće suh i neproduktivan kašalj…

 
Cvjetni med ili livada

Sadrži više eteričnih ulja i djeca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza. Cvjetni med pčele počinju sakupljati već u rano proljeće, sa biljaka i stabala kao šta su maslačak, trešnja, šljiva, jabuka i ostalog livadnog i poljskog cvijeća. Cvjetni med izuzetnog je okusa, prepun vitamina, minerala, elementa u tragovima. Cvjetni med vole svi, od djece najranije dobi pa do starijih ljudi, zbog njegovog specifičnog okusa. Jača imunološki sustav u najširem spektru. Cvjetni med je malo aromatičniji od bagremovog i veoma je blag za želudac. Sakupljan je sa više desetaka vrsta cvijeća, pa se preporuča kod svih tegoba. Pogoduje dišnim putevima, smiruje želudac, te je pogodan za razvoj djece već od najranije dobi.

Suncokretov med

Zbog visokog sadržaja glukoze i drugih važnih sastojaka preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.

Med od uljane repice

Odlične je kvalitete i ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan je za pripremu preparata na bazi matične mliječi.

0 komentari:

Objavi komentar