petak, 17. srpnja 2015.

DOMAĆE KAPI: RECEPT ZA PROŠIRENE VENE






POTREBNI SASTOJCI:

– jedan litar kvalitetne komove rakije (komovice) ili lozovače kao zamjena
– 50 grama kantariona (dobro osušenog)
– 50 grama trave ive (takođe osušene)
– 50 grama osušenih listova od koprive

 
KAKO SE PRAVE KAPI ?

Idemo redom korak po korak :
Pronađite poveću staklenu teglu i u nju stavite sve osušene biljke koje smo nabrojali, zatim prelijte sve do vrha sa rakijom komovicom (lozovačom).


Zatvorite teglu što bolje možete i smjestite je na tamno mjesto narednih 30 dana da odstoji.

Nakon mjesec dana tečnost iz tegle procijedite kroz gazu. Jedna napomena, važno je da i same biljke što bolje i jače iscijedite, jer je tečnost koje su one upile ubjedljivo najljekovitija.

Prespite procijeđenu tečnost u novu staklenu flašu i smjestite je na hladno i tamno mjesto.

 
UPOTREBA VENDOKSIN KAPI

Ovako dobijene kapi za cirkulaciju i proširene vene uzimajte jednom dnevno po supenu kašiku obavezno prije jela. Preporuka je da ih uzimate odmah ujutru. Maksimalna dnevna doza je 3 čajne kašičice kod ozbiljnijih problema sa venama i cirkulacijom, takođe tada ih trebate uzimati makar pola sata prije glavnih obroka, piše zdravapriroda.com.


Mnogi pitaju kakva je to komova rakija: Komovica ili komova rakija se dobija od komina koje su ostale nakon otakanja, muljanja i cijeđenja vina, za razliku od čuvene lozovače koja se ne dobija na pomenuti način pečenjem komina, već se pravi od grožđa, a da se prije toga vino nije pravilo. Smatramo da su svi sastojci lako nabavljivi i da vam ovaj recept za vendoksin kapi ne bi trebao predstavljati velik problem. U svakoj bolje opremljenoj biljnoj apoteci mogu se pronaći pomenute osušene biljke.

0 komentari:

Objavi komentar