nedjelja, 19. srpnja 2015.

ORAŠASTI PLODOVI: HRANA KOJA ĆE VAM PRODUŽITI ŽIVOT






Svi orašasti plodovi su izvori vitamina B i E i bogati su omega-3 masnim kiselinama. Kako su ovi plodovi bogati masnoćama, ne preporučuje se konzumacija više od šalice dnevno.

Najnovija nizozemska studija pokazuje da samo pola šake oraha dnevno može značajno smanjiti rizik od prerane smrti.

Prethodna istraživanja dala su naslutiti kako postoji veza između orašastih plodova i srčanih bolesti, ali ovo je prva koja je potvrdila taj odnos, piše BBC.


Znanstvenici na sveučilištu u Maastrichtu utvrdili su desetogodišnjom studijom da se za 23 posto smanjio rizik od prerane smrti kod ljudi koji su jeli najmanje deset grama oraha ili kikirikija (neoljuštenog) dnevno.

 
U istraživanju je sudjelovalo više od 120 000 žena i muškaraca u dobi od 55 do 69 godina te su 1986. predali podatke o svojim prehrambenim navikama. Deset godina kasnije analizirana je njihova stopa smrtnosti.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od prerane smrti bio je manji kod onih koji su jeli orahe. Stručnjaci su prilikom istraživanja uzeli u obzir činjenicu da su oni koji su jeli orahe konzumirali i više voća i povrća te da su žene koje su jele orahe bile mršavije, navodi BBC a prenosi krenizdravo.hr.

 
Orašaste plodove možete jesti sirove, ali ih možete pripremiti prženjem ili kuhanjem te koristiti kao dodatak jelima i salatama.


Inače se preporučuje konzumacija oko 30 g orašastih plodova dnevno. Otprilike, to je količina koja stane na dlan. Nemojte se odlučiti na samo jednu vrstu orašastih plodova, pokušajte ih što više kombinirati (orasi, bademi, lješnjaci…). Samo oprez s brazilskim oraščićem, jer ako ih konzumirate u velikim količinama postoji opasnost od trovanja selenom!

0 komentari:

Objavi komentar