ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

FIBROMIALGIJA najpoznatiji prirodni lekovi

FIBROMIALGIJA





Fibromialgija je bolest koja se javlja kod 4% stanovništva, posebno kod žena starosti između 40 i 50 godina. Ovo oboljenje ne sme se poistovetiti sa artritisom, jer iako ga prate slični bolovi u zglobovima, ne uzrokuje upalu. Poreklo ove bolesti je nepoznato, ali prema nedavnim studijama, postoji određena genetska predispozicija koja uzrokuje razvoj fibromialgije, jer se može javiti kod različitih članova porodice.

 
Kao najčešći simptomi fibromialgije javljaju se:

-uporni bolovi u mišićima i tkivima koji povezuju kosti, ligamente i tetive u različitim delovima tela, kao što su vrat, ramena, kukovi, noge, ruke, pa čak i očni mišići

-preterana osetljivost prilikom pritiska na određene delove tela

-umor

–nesanica

–depresija

-grčevi u nogama

-glavobolja

-migrena

-bol u vilici

-grčenje mišića

-ukočenost prilikom ustajanja nakon spavanja

-osećaj oticanja ruku i nogu

-jači menstrualni bolovi

Za ublažavanje fibromialgije preporučuje se konzumacija travki i biljaka koje poseduju svojstva za opuštanje mišića i ublažavanje bolova. Neke od tih biljaka su: čkalj, majčina dušica, agrumi, vrba, rastavić, đumbir u prahu, cvetovi nevena, jabukovo sirće.

Najpoznatiji prirodni lekovi za Fibromialgiju:

Pripremite čaj od 2 kašičice suve majčine dušice i ½ l vode. Pijte nekoliko malih šoljica na dan.
Napravite 1l čaja od majčine dušice, napunite kadu i dodajte skuvani čaj. Kupajte se u toj vodi 15-20min.
Nanosite obloge od jabukovog sirćeta na bolno mesto.
Šolju vode i 2g osušene kore vrbe ostavite na ringli da ključa 5min. Pijte 2-3 šolje ovog čaja dnevno. S obzirom na to da kora vrbe sadrži silicin, koji je srodan aspirinu, umiriće vam bol.

  U čaši vode razmutite 2 kašičice đumbira u prahu. Pijte 2 puta dnevno.
Kašičicu cvetova kantariona sipajte u šolju vode i ostavite da ključa 5min. Pijte 2 puta na dan.
Tokom 30min, kuvati rastvor 100g suvog rastavića i 1l vode. Pijte 2 šolje dnevno.
U 1l 45% alkohola dodajte 35g cvetova nevena. Ostavite da odstoji 15 dana, a zatim naneti na ugroženo mesto pomoću obloge.
Preporuke za fibromialgiju

-U ishranu uključite namirnice bogate magnezijumom, kao što su spanać, zelena salata, pšenična klica i pivski kvasac, kako biste mišiće i tetive održali u dobrom stanju. Studije pokazuju da osobe koje pate od ove bolesti konzumiranjem magnezijuma smanjuju učestalost pojave bolova.

-Jedite namirnice koje sadrže selen. Takve namirnice su crni i beli luk, kupus, pomorandža, krastavac, tikva i jabuka. One smanjuju osećaj bola.

-Konzumirajte hranu bogatu kalcijumom: brokoli, špargla, potočarka. Niski sadržaj kalcijuma u krvi izaziva grčeve u mišićima.

-U ishranu uključite namirnice koje sadrže vitamin C: južno voće, jagode, višnje, paprike.

-Redovno se bavite fizičkom aktivnošću, vozite bicikl ili plivajte, da biste održali pravilan mišićni tonus.

-Izbegavajte iscrpne vežbe u teretani i dizanje tegova dok imate bolove.

-Pokušajte da radite sledeće vežbe:




100% Prirodan proizvod!
Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, a stopala neka vam budu na podu. Podignite nogu i koleno primaknite grudima. Realizujte 2 serije od 30. Ova vežba je dobra za kičmu.

Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, a stopala neka vam budu na podu. Raširite i skupite kolena, 30 puta. Kičma sve vreme mora biti pripijena uz pod.

U istoj pozi kao u prethodnoj vežbi, oba kolena spuštajte prvo na levu, zatim na desnu stranu. Uradite 2 serije od 15.

U sedećem položaju, sa ispravljenom kičmom, obgrlite rukama telo, a glavu nagnite napred. Zadržite takav položaj 10 sekindi i ponovite 3 puta.

U stojećem položaju, savijte koleno i rukom se uhvatite za članak. Stojite tako 10 sekindi i ponovite 3 puta za oba kolena.

Sedeći na podu, sa ispruženim nogama, pokušajte rukama da dohvatite stopala. Zadržite takav položaj 10 sekundi i ponovite 3 puta.


www.cajeviza.com

0 komentari:

Objavi komentar