petak, 31. srpnja 2015.

Čaj koji pomaže kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije.

ruze-napitak







Ružin miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.

Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, osobito ukoliko je mjesečnica obilna. Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.

 

Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do tjedan dana, ovisno o vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.

Čaj se nikako ne preporuča trudnicama bez konzultacije s liječnikom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj vrećici. Kod posebno osjetljivih osoba također može doći do neželjenih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.

 

  Čaj se priprema tako što se dvije jušne žlice osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg okusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju može se dodati i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.

 - See more at: http://zdravlje-porodica.blogspot.com/2015/06/caj-koji-pomaze-kod-lijecenja-upale.html#sthash.GdZRc7zf.dpuf

0 komentari:

Objavi komentar