ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

Na ovo voće isplati se dati svaku marku!Evo zašto…

Avocado_1-618x350-600x250









Zeleni egzotični plod avokado zaobilazimo od stavljanja u košaricu vrijedan je svake markice.

Naime od samo jednog avokada možete pripremiti namaz, ukusnu salatu i poznati guacamole umak i ono najvažnije tijelo opskrbiti neopisivom količinom zdravih sastojaka zbog kojih je avokado uvršten u jednu od najzdravijih namirnica svijeta

Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave

Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave
1. Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline – avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu,



2. Folna kiselina – ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, iznimno je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcioniranje mozga i ubrzan rast stanica što je posebno važno tijekom perioda brzog rasta i diobe stanica, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je također bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalne razine ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.

“Avokado obiluje vlaknima koji su svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava”

3. Lutein – ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge druge vrste povrća i voća.

4. Oleinska kiselina i kalij – obje od ovih hranjivih tvari također pomažu u snižavanju kolesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija.

5. Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne stanice i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela stanice.

7. Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.

PRIPREMA AVOKADA ZA SVAKODNEVNO KONZUMIRANJE:

Svjež kao međuobrok
Najlakši način pripreme avokada je da ga prerežete na pola pospete nekim od omiljenih biljnih začina ili javorovim sirupom i jedete ga svježeg za međuobrok.







“Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija”

U salatama ili kao preljev
Nasjeckajte avokado i dodajte ga u salatu ili ga koristite kao preljev na jednostavan način da ga zgnježite i dodate malo jogurta te začina u njega, dobro izmiješate i prelijete preko, primjerice, kuhane riže.

Kao namaz
Zgnječite avokado i dodajte samo par omiljenih blagih začina poput soli i para te limunovog soka te ga koristite kao namaz na prepečenom kruhu umjesto mlasaca ili krem sira.

Izvor:zadovoljna.hr

- See more at: http://www.narodnamedicina.info/index.php/2015/11/09/na-ovo-voce-isplati-se-dati-svaku-markuevo-zasto/#sthash.JNGLu3OU.dpuf

0 komentari:

Objavi komentar