četvrtak, 26. studenoga 2015.

Ženama je potrebno duplo više spavanja nego muškarcima

Foto: detodounpocoonline.org











Studija Univerziteta u Severnoj Karolini, otkriva da ženama treba više sna nego muškarcima, i to sve zbog svoje sposobnosti da obavljaju više stvari odjednom. Posledica toga je znatno duži oporavak tela od stresa i umora, nego što je to slučaj kod muškaraca.


Istraživači su mogli potvrditi da mozak žena zahteva više vremena za “odmor” i oporavak, što je rezultat svakodnevnog obavljanja mnoštva zadataka.

Žene moraju mnogo toga odraditi odjednom: posao, briga o deci i kući, kupovina, lični život.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene koje ne spavaju dovoljno, imaju veću verovatnoću da pate od depresije, niske tolerancije i besa. Nasuprot tome, nedostatak sna kod muškaraca prolazi i bez ovih posledica.

Prethodne studije su povezale manjak sna sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, psihičkih problema, upala i moždanog udara. Naime, nekoliko stručnjaka koji su uključeni u studiju kažu da nedostatak dobrog sna uzrokuje naduvenost ženskog tela, i samim tim, bolove u mišićima tokom dana.

Direktor istraživačkog centra za poremećaja spavanja na Univerzitetu Lauhborou, Džim Haus, objasnio je da je “jedna od glavnih funkcija sna – pomoć mozgu da se samoobnovi”

Tokom dubokog sna, moždana kora (deo zadužen za pamćenje, razmišljanje i govor) se oslobađa dnevnih zadataka i ulazi u proces oporavka koji je od vitalnog značaja.

Što više koristite mozak tokom dana, više će vam slobodnog vremena trebati da bi se on oporavio i spremio za novi dan!

Da li se slažete sa ovim studijama?

Izvor: likemag

0 komentari:

Objavi komentar