četvrtak, 26. studenoga 2015.

5 iritantnih tegoba koje iscjeljuje lavanda













Prekrasna biljka koja krasi brojne okućnice i balkone ima vrlo dugu povijest. No njezine blagodati ne vežu se samo za opojan miris i ljubičaste cvjetove koje koristimo na razne načine već ona djeluje na naše tijelo, um i ljepotu.

Ovo su 5 iscjeljujućih svojstava lavande:

1. Protiv peruti

Ulje lavande djeluje umirujuće na tjeme te može riješiti probleme s vlasištem i peruti. Izmiješajte 15 kapi eteričnog ulja lavande i 2 kašike maslinovog ili bademovog ulja te zagrijte tek toliko da bude toplo. Umasirajte mješavinu u vlasište, stavite kapu za kupanje ili najlonsku vrećicu te ostavite da odstoji oko sat vremena. Kosu operite šamponom, a rezultati će se vidjeti nakon nekoliko tretmana, piše Zadovoljna.hr.

2. Protiv nadutosti

Nadutost i loša probava mogu biti uzrokovani lošim bakterijama (primjerice od uzimanja antibiotika). Lavanda sadrži vrijedan antioksidans, sastojak polifenol koji ubija bakterije u probavnom traktu i sprječava i smanjuje nadutost. Sušenu lavandu (kao začin) posipajte po jogurtu ili probiotiku.

3. Protiv nervoze

Ako ste osjetili kako vas miris lavande guši i izaziva slabinu i laganu vrtoglavicu, ne brinite jer to je sasvim normalno. Naime, istraživanja su pokazala kako miris lavande smanjuje otkucaje srca i snižava krvni pritisak te umiruje tijelo i um.

4. Protiv uboda i iritacija

Ako ste i vi jedan od mnogih koji ne može proći bez uboda komarca ili nekog drugog insekta vrijeme je da potražite saveznika u lavandi. Djeluje protuupalno te smanjuje svrbež, otekline i crvenilo. Jednu ili dvije kapi kapnite na mjesto uboda, ostavite oko 15 minuta da se upije i ponavljajte postupak svakih 6 do 8 sati.

5. Protiv strija

Lavanda djeluje umirujuće na kožu te je čini mekom i elastičnom. Napravite pripravak od eteričnog ulja lavande i kamilice te ulja jojobe i kamilice. Mješavinu nanosite svaki dan na vlažnu kožu.

(Namirnice.ba)

0 komentari:

Objavi komentar