ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

Što liječi pelin?

Što liječi pelin?






Pelin je veoma raširena biljka, no većinom raste na kameni¬tim i sunčanim staništima, na pustim i neobrađenim tlima, na šljunčanim riječnim obalama, na stijenama, uzduž ograda i putova, uglavnom na suhim staništima i naročito na tlima s vapnenom podlogom. Uzgaja se i u vrtovima gdje ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu.

 


Latinski naziv za pelin je Artemisia absinthium L, dok ga u narodu zovu različito: akšenac, beli pelin, đul, gorčika, gorski akšenac, obsijenac, oksjenac, osinać, pelen, pelim, pelinek, turski neven, vermut, žuhki pelin.

Pelin je trajna biljka svijetlosive boje, polugrmastog oblika, visine 60 cm do l m. Mladi izdanci su sitno svilasto-dlakavi, a i listovi su sivo pustenasti i svilasto-dlakavi. Oblik donjih listova je trostruko perast dok su prema vrhu stabljike listovi sve manji i jednostavniji. Obilno cvatuća cvjetna metlica proviđena je sivo-dlakavim ovojnim listićima. Svijetložuti cvjetovi glavičasta oblika su cjevasti, vanj¬ski cvjetići imaju samo pestić dok su unutarnji cvjetići dvospolni.

Gorke tvari
Miris biljke je specifične arome i jak, dok je okus veoma gorak i trpak. Biljka cvate od srpnja do rujna.
Razmnažanje pelina može se postići bilo sjemenom bilo dijeljenjem starijih grmova.
Prije cvatnje sabiru se listovi a za vrijeme cvatnje čitava biljka, tj. cvjetni vrhovi, čija dužina može biti najviše do 30 cm.

  I list i čitava biljka suši se u hladu na vjetrovitu mjestu, te se radi sušenja mora češće preokretati. Sabrana biljka, pa makar se upotrebljavala i za dobiva¬nje eteričnog ulja, ne smije sadržavati odrvenjele dijelove stabljike, niti se smije sabirati kada je ocvala.
Pelin, koji je i u službenoj upotrebi, sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza složenih organskih spojeva. Osim toga sadrži više vrsta gorkih tvari, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu ja¬bučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sa¬stav nije još točno određen. Između ostalog, u listovima se nalazi zeleno-plavo eterično ulje i soli kalija i mangana.

Oprez
Pelin pripada možda ponajčešće opisanim biljkama i si¬gurno ponajčešće upotrijebljenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i po¬buđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje, pobuđuje izluči¬vanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja.
No, pelin je moguće i zloupotrijebiti. Naime, eterično ulje sadržano u pelinu, kao i gorke tvari, ako se primjerice prekomjerno uživa u napicima od pelina, pogotovo u pelinovu vinu, djeluju kao škodljivi otrovi, pa kao posljedica povećanih doza može nastati osjećaj vrtoglavice, prolazno opojno pomućenje svijesti pa čak i poremećenost uma. Već kod prekomjernog uživanja čaja od pelina može doći do otvrdnuća želuca, začepljenosti i do stvaranja viška želučane kiseline, pa kod uživanja bilo čaja bilo ostalih proizvoda s pelinom treba biti oprezan tim više što u narodu vlada dosta često mišljenje da je pelin zdrav i da uopće ne može škoditi.

Čaj od pelina
Za pripremu čaja uzima se jedna čajna žlica pelina za l šalicu čajnog oparka a piju se l do 2 šalice dnevno. Uz čaj se upotrebljava i alkoholna tinktura pelina od koje se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, l do 3 puta dnevno.
Čajne mješavine s pelinom: pelin se može pojedinačno miješati u jednakim dijelovima sa sljedećim ljekovitim biljem: srčanik, kamilica, iđirot, komorač, aniš, paprena metvica i kadulja.

Ljekovito djelovanje:

Žučna kesica
● čaj od pelina preporučuje se bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesica.

Grčevi, proljev…
● čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, pro¬ljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Bubrezi
● budući da se izlučivanje bubrega u znatnoj mjeri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelinu, to se čaj od pelina bez razmišljanja može uzimati u malim količinama za liječenje katara mjehura, katara bubrežne nakapnice, kod vodene bolesti a i kod upalnih nadražaja bubrega. Samo veće količine čaja nisu prikladne kod zadnje spomenute bolesti, jer prejaki nadražaj bubre¬ga može čak obustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega.

Krv
● kao isključivo gorka biljka, pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi kao i na poboljšanje optoka krvi.

Menstruacija, porod
● pelin se ženama može posebno preporučiti. Nakon uzimanja čaja od pelina, utvrđeno je povećanje menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji utjecaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba dati veću rastezljivost. Pelin ima dokazano djelovanje na pospješenje trudova te se majkama u tim trenucima toplo preporučuje.

Izmjena tvari, probavni organi…
● pije li se čaj od pelina, nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovi¬tom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i ženskim spolnim organima.

Pelinovo vino i rakija

Pelin se stavlja u bijelo vino; za pripremu toga vina uzima se 20 g biljke pelina za l litru vina. Vino se pusti da izvlači pelin do željene gorčine zatim se proci¬jedi i pelinovo vino je gotovo. Treba uvijek dati prednost pelinovu vinu pripremljenom kod kuće jer se pelinovo vino kupljeno otvoreno na litre većinom priprema od kiselog ili rezanog vina čiji bi se nedostaci trebali po¬kriti jakom iscrpinom pelina. Ovakvo pelinovo vino pripremljeno iz lošeg ili pokvarenog vina umjesto da djeluje korisno i zdravo, obično izaziva glavobo¬lju. Kupi li se, naprotiv, pravo, dobro i prirodno vino čija se kvaliteta prije kuša, tada se pripremom kod kuće zaista dobiva ljekoviti napitak. Iznimke u tom pogledu mogu biti samo originalno punjene boce priznatih tvornica kao i pelinovo medicinsko vino kupljeno u ljekarni. Domaće vino od pelina je lijek za bolesna jetra i protiv žutice. Čaj ili vino istovremeno pobuđuje, čisti i jača.
Pelinovu rakiju možete sami napraviti ako u ljekarni kupite pravi alkohol, razrijedite ga na željenu jačinu s prokuhanom vodom i nakon toga stavite na močenje po litri 20 do 25 g biljke pelina i ostavite na močenju do željene gorčine.

Narodna medicina

Za oči
● čaj od pelina pogodan je kao voda za oči. Iz svježe stucanog pelina istiješteni sok, pomiješan s nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid.

Za uši i zube
● ako se pare pelinova uvarka puste da prodru u uho, pomoći će gnojnom i bol¬nom uhu a umiruju i zubobolju.

Trovanje hranom
● kao prva pomoć kod otrovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u octu. Kod otrovanja crnom bunikom ili kukutom i trubeljikom otrovnom treba odmah piti obilno pelina s kimom kuhanim u vinu ili, ako vino nije pri ruci, kuhanim u vodi. Ovaj je napitak veoma ljekovit i kod otrovanja mesom.

Dječje gliste
● veće količine pelina preko noći namočiti u jaku rakiju i ujutro time natopiti toplu tkaninu i djetetu položiti na utrobu; postupak treba često ponoviti.

Kila
● kod kile stavlja se kao prvo vrećica sa suhim i veoma toplim pelinom ili veoma toplo u vinu gusto ukuhani pelin.

Bolovi i grčevi
● pelin stavljen u rakiju daje korisno sredstvo za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu poslužiti i pelin kuhan u vin¬skom octu. U to se namoči tkanina, lagano iscijedi i što je moguće toplije stavi na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

Sredstvo za želudac
● posebna tinktura od pelina kao sredstvo za želudac: 10 g biljke pelina, 4 g do¬bro usitnjenog podanka iđirota, 4 g dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 g usitnjene kore od naranče namoči se kroz 8 dana u 200 g vinske žeste ili jake rakije, nakon čega se procijedi. Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno. U pelinov se uvarak uroni lagano tkanina, iscijedi se i stavlja kao oblog na otvorene rane, uganuća i zgnječenja tkiva.

Liječenje životinja

Pelin ima kod domaćih životinja mnoge mo¬gućnosti primjene, tako prije svega pospješuje apetit kod životinja uslijed probavnih smetnji i grčeva, zatim djeluje protiv žutice, otečene jetre te tvrde i neelastične kože zbog bolesti jetre i dr.
Izvana se pelin upotrebljava u obliku obloga protiv krasta, oteklina, čireva i kao oblog kod ozljeda.

0 komentari:

Objavi komentar