utorak, 2. lipnja 2015.

Pasji trn: za kosti, pluća, glavobolju...

Pasji trn: za kosti, pluća, glavobolju...






Pasji trn je mali grm, koji nerijetko može narasti i kao drvo visoko do 5 m. Glavni korijen prodire duboko u zemlju, a korijenovi izdanci se prostiru puzavo i daleko od glavnog korijena. Prema slici ćete ju možda prepoznati, ali za ovu biljku malo tko od laika zna pa se i ne koristi u liječenju, osim u narodnoj medicini.

 


Vjerojatno nikad niste čuli za ovu biljku iako ste ju sigurno vidjeli. Njene trnovite grane su glatke i tamno-crveno-smeđe boje. Linealni, vrbi slični listovi s donje su strane bjelkasto sjajni. Cvjetovi su neugledni a plodovi sjajne narančasto-crvene boje, jajolikog oblika, 7-8 mm dugi i 4-5 mm široki. Unutrašnjost ploda slična je orahu i većinom jednosjemena.





Bobe imaju kiselkast blago aromatičan i svježe trpak okus.

Vrijeme cvatnje: travanj, a vrijeme sazrijevanja plodova rujan i listopad.

Stanište: pasji trn uspijeva kako na pješčanim sprudovima uz more, tako i na obalama rijeka i nagibima riječnih korita i alpskih potoka. Biljka je u svojim zahtjevima vrlo skromna, voli vapnene podloge a često se u mnoštvu pojavljuje na pjeskovitim i šljunčanim tlima. Pasji trn je vrlo prikladan za učvršćivanje rahlih zemljišta koja pužu pa se radi toga vrlo mnogo sadi na padinama i nagibima uz auto-putove, a može se preporučiti i za sadnju prirodnih ograda. Pasji trn je vrlo obljubljena biljka čijim se bobama hrane fazani pa ih se na taj način veže uz stanište biljke.

 
Ljekoviti dijelovi biljke: u ljekovite svrhe sabiru se ujesen bobe (Fructus Hippophae rhamnoideae).

Ljekovite i djelotvorne tvari: bobe sadrže na kalcij vezanu jabučnu kiselinu, nadalje kvercitin, masno ulje, manit, vinsku i maslačnu kiselinu i prije svega vrlo mnogo vitamina C. Pasji trn s obzirom na sadržaj vitamina C premašuje sve poznate sorte voća i povrća čak i limun, koji je inače poznat po bogatstvu vitamina C. Zanimljivo je, međutim, upravo visoko kolebanje sadržaja vitamina C u bobama pasjeg trna, što bi se među ostalim moglo objasniti klimatskim utjecajima. Kod kišovitog ili oblačnog vremena sadržaj vitamina C je relativno malen, dok za sunčanog vremena ponovo osjetno raste. Ta kolebanja nisu utvrđena samo na sunčanim mjestima nego i na padinama koje leže u sjeni, tako da se pretpostavka čini opravdanom, da ovdje na sadržaj vitamina C vrše utjecaj kroz oblake filtrirane ili nefiltrirane ultravioletne sunčane zrake. Ta kolebanja vrlo otežavaju da se točnije navede sadržaj vitamina C u bobama pasjeg trna. Dotični rezultati istraživanja nisu još zaključeni pa se postavlja pitanje ne treba li se vitamin C u bobama pasjeg trna označiti kao vitamin C-2.

Bobe pasjeg trna sadrže osim toga još vitamin A, odnosno njegov provitamin, grupu B vitamina, vitamin E i vitamin P koji, kako je poznato, još pojačava djelovanje bogatstva vitamina C. Sadržaj boba vitaminom A vrlo je značajan i od mnogog voća često nadmoćniji.





pasjitrnn-ll

Ljekovito djelovanje: tako jedinstveno mnoštvo najvrednijih ljekovitih i djelotvornih tvari ističu pasji trn kao ljekovitu biljku naročitog položaja. Uslijed sadržaja vitamina C, bobe pasjeg trna su jedno od najdjelotvornijih zaštitnih i obrambenih sredstava protiv infekcije organa za disanje. Osim toga vitamin C pridonosi funkciji krvnih sudova, pospješuje disanje stanica, vrlo je važan kod stvaranja kostiju i za očuvanje zubnog mesa zdravim. Bobe pasjeg trna su lijek kod svih skorbutnih pojava, krvarenja zubnog mesa, bljedoće, tjelesne slabosti, glavobolje, kod osjećaja nevoljkosti, tjelesne i duševne umornosti, kod pomanjkanja mogućnosti koncentracije, pomanjkanja apetita itd.

Zbog neispravnog načina ishrane, žurbe i prenapregnutosti sve se brže smanjuju zalihe vitamina u tijelu, pa se moraju stalno obnavljati.

Pomanjkanje vitamina uzrokuje smetnje u funkciji sluznice, upalu očiju, degenerativne pojave u crijevima, sklonost stvaranju kamenaca, smetnje u spolnim funkcijama kao i smanjenje otpornosti protiv infekcioznih bolesti. Nastupe li navedene bolesti uslijed pomanjkanja, one se odstranjuju putem obilnih količina vitamina A u bobama pasjeg trna. Uživanje soka od boba ili uživanje samih boba neophodan je prirodni lijek. Oslanjajući se na ta saznanja, danas već ima čitav niz proizvoda pasjeg trna u kojima se divlji plodovi prerađuju kao cijeli plod bez dodatka bilo kakvog kemijskog sredstva za konzerviranje.

Ako se tokom zime ili u danima pred proljeće, kada je hrana siromašna vitaminima, uzmu dnevno od tih proizvoda tokom dana. 3 pune jedaće žlice, tada se podmiruje dnevna potreba vitamina. Marmelada od boba odlična je na kruhu, a pomiješana s mlijekom ili jogurtom ne samo da je ukusna, nego povisuje i kvalitetu ovih namirnica.

Iako su se u starom vijeku bobe pasjeg trna upotrebljavale u liječenju životinja, kasnije se nisu mogla naći nikakva upozorenja na tu biljku. U zadnjim desetljećima pasji trn se upotrebljava samo kao ukrasni grm u parkovima i vrtovima. Tek na temelju rezultata istraživanja ljekarnika Löhnera iz Mün­chena, pasji trn je postao iz ukrasnog grma ljekovita biljka od tako velike važnosti.

0 komentari:

Objavi komentar