srijeda, 29. srpnja 2015.

Jasminine lepinje u 12 koraka






Uvijek sam mislila da u pripremi i izradi lepinja leži neka tajna. Nikako mi
nije polazilo za rukom napraviti onako rahle, mekane, rupičaste, lagane i
prozračne. Sve se promijenilo jednog dana kada me Jasmina pozvala k sebi i
uvela me u "tajnu " pravljenja meni tako nedostižnih lepinja. Prenosim vam
sve onako kako je Jasmina pokazala meni. Iako Jasmina nije članica ove
stranice, to ne umanjuje moju zahvalnost prema NJOJ, zato i lepinjama dajem
njeno ime. Jasmina hvala ti puno.
Autor: olili

Sastojci

1 kg Pšeničnog glatkog brašna
Podravka
50 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
650-750 ml mlake vode
2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje
zdjele)

Za premazivanje:
1 žumanjak
2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)

 
Priprema
1. Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer.
Sol rasporedite uz sam rub posude.
2. Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto. Miješajte tako dugo dok pod prstima ne
osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.
3. Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da
sa svih strana bude u ulju.
4. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.
5. Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to
ponovite još dva puta.
6. Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i
podijelite na deset jednakih dijelova.
7. Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste
posuli obilato brašnom.
8. Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake
blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite deset minuta da miruje.
9. Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i
kiselog vrhnja.
10.Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.
11.U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C.
Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje. Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
(15-20 minuta).
12.Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju.
Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.
Posluživanje
Idealne za ćevape, variva, čorbe, sataraše ili za razne namaze.

 
Savjet
Ako nemate dovoljno vremena za ručno miješanje, upotrijebite električnu miješalicu za
bržu pripremu.
.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar