subota, 11. travnja 2015.

JABUKE I MED-kao lijek





Profesor Koh, čuverni stručnjak za bolesti srca, jednom je prilikom rekao da bi, kad bi trebalo da se nešto propiše za čovjekovo srce, vrlo rado propisao materijale koji se nalaze u medu.

Ipak, pri određivanju lijekova još se premalo vodi računa i o tome da djelovanje nekog lijeka dolazi do punog izražaja tek kad se primjenjuje i odgovarajuća dijeta. U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i važno je da mu se u tome što više pomogne. To se, između ostalog, postiže određenim lijekovima, ali i najpogodnijom ishranom.

Kombinacija meda i jabuka, objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i ljekovitost i hranjivost. Svakom terapeutu su poznati uspjesi pri liječenju medom u slučajevima mnogih srčanih, bubreznih, stomačnih i crijevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cijenjene kao odlično ljekovito sredstvo.

Ne samo u stara vremena nego i sadašnja moderna medicina priznaje i visoko cijeni hranjivu i ljekovitu vrijednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želučanog i crijevnog katara dojenčadi daju naribane jabuke pomiješane sa medom i to kao jedina hrana koja djeluje antiseptično.

S obzirom na to da sadrže obilje ljekovitih materija, jabuke i pčelinji med blagotvorno djeluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, dokazano je u nebrojnim slučajevima, vrlo rado će uzeti kombinaciju jabuke i med. Ta mješavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska “bomba”, koja koristiti za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma.
U svojoj zanimljivoj knjizi “Medena apoteka”, sarajevski publicista Nijaz Abadžić sakupio je nekoliko zanimljivih narodnih receptura, koje prenosimo u cijelosti:

HLADAN NAPITAK OD MEDA i JABUKA

Očistiti jednu krupniju jabuku od sjemenki i sitno naribati. Dodati isto toliko svježe iscijeđenog soka narandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.

SALATA OD JABUKA S MEDOM

Nekoliko većih jabuka naribati i pomiješati sa sokom od narandži i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana bit će još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag ili vrhnje.

JABUKE, MED i ZOBENE PAHULJICE

Mješavina kuhanih jabuka, zobne kaše, meda, vanilije i čaše jogurta. Sve se miješa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za djecu, a može se mazati i na kruh.

MED I JABUKOVO SIRĆE

Za liječenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dvije kašike jabukovog sirćeta, dvije kašike meda i jedna čaša mlake vode.

Ovaj napitak pomaže jačanje sluzokoze grla i nosno-usne školjke, zatim kod otežane probave, olakšava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizira cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača organizam.

Kod neuredne probave, napitak se pije nataste; kod nesanice – pije se prije spavanja; kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti ali i grgljati u grlu.

Ljekari smatraju da se zahvaljujući kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kisik u vitalne organe ljudskog tijela.

Tekst Prenio i uredio: Dževad Hodžić

0 komentari:

Objavi komentar