
Profesor Koh, čuverni stručnjak za bolesti srca, jednom je prilikom rekao da bi, kad bi trebalo da se nešto propiše za čovjekovo srce, vrlo rado propisao materijale koji se nalaze u medu.
Ipak, pri određivanju lijekova još se premalo vodi računa i o tome da djelovanje nekog lijeka dolazi do punog izražaja tek kad se primjenjuje i odgovarajuća dijeta. U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i važno je da mu se u tome što više pomogne. To se, između ostalog, postiže određenim lijekovima, ali i najpogodnijom ishranom.
Kombinacija meda i jabuka, objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i ljekovitost i hranjivost. Svakom terapeutu su poznati uspjesi pri liječenju medom u slučajevima mnogih srčanih, bubreznih, stomačnih i crijevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cijenjene kao odlično ljekovito sredstvo.
Ne samo u stara vremena nego i sadašnja moderna medicina priznaje i visoko cijeni hranjivu i ljekovitu vrijednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želučanog i crijevnog katara dojenčadi daju naribane jabuke pomiješane sa medom i to kao jedina hrana koja djeluje antiseptično.
S obzirom na to da sadrže obilje ljekovitih materija, jabuke i pčelinji med blagotvorno djeluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, dokazano je u nebrojnim slučajevima, vrlo rado će uzeti kombinaciju jabuke i med. Ta mješavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska “bomba”, koja koristiti za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma.
U svojoj zanimljivoj knjizi “Medena apoteka”, sarajevski publicista Nijaz Abadžić sakupio je nekoliko zanimljivih narodnih receptura, koje prenosimo u cijelosti:
HLADAN NAPITAK OD MEDA i JABUKA
Očistiti jednu krupniju jabuku od sjemenki i sitno naribati. Dodati isto toliko svježe iscijeđenog soka narandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.
SALATA OD JABUKA S MEDOM
Nekoliko većih jabuka naribati i pomiješati sa sokom od narandži i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana bit će još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag ili vrhnje.
JABUKE, MED i ZOBENE PAHULJICE
Mješavina kuhanih jabuka, zobne kaše, meda, vanilije i čaše jogurta. Sve se miješa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za djecu, a može se mazati i na kruh.
MED I JABUKOVO SIRĆE
Za liječenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dvije kašike jabukovog sirćeta, dvije kašike meda i jedna čaša mlake vode.
Ovaj napitak pomaže jačanje sluzokoze grla i nosno-usne školjke, zatim kod otežane probave, olakšava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizira cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača organizam.
Kod neuredne probave, napitak se pije nataste; kod nesanice – pije se prije spavanja; kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti ali i grgljati u grlu.
Ljekari smatraju da se zahvaljujući kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kisik u vitalne organe ljudskog tijela.
Tekst Prenio i uredio: Dževad Hodžić
0 komentari:
Objavi komentar