srijeda, 29. travnja 2015.
PRAVA ISTINA O JAJIMA
Zadnjih 30 godina dvadesetog vijeka jaja su bila na lošem glasu jer je vladalo uvjerenje da podstiču povećanje holesterola. Zbog toga je ljudima koji imaju povišene masnoće ili problem sa kardiovaskularnim oboljenjima bilo prepručeno da izbjegavaju konzumiranje jaja. Takvo mišljenje i preporuke još postoje u dijelovima medicinske struke posebno na prostorima na kojima živimo.Nizom novih studija, saznanja i istraživanja rađenih zadnjih 10 godina utvrdjeno je da su prethodna vjerovanja u vezi sa štetnosti jaja bila potpuno pogrešna.
Jaja su jedna od najboljih i najzdravijih namirnica koje čovjek može konzumirati.
jaja_3
Ovdje ćemo vas ukratko upoznati sa presjekom niza studija rađenih na poznatim univerzitetima i klinikama širom svjeta koji pokazuju koje su koristi i efekti intenzivne konzumacije jaja u prehrani:
– Nove studije obavljene na čuvenom Yale univerzitetu pokazale su da su ljudi sa koronarnim oboljenjima bez problema konzumiali 2 jajeta svaki dan tokom 6 sedmica a da pri tome nisu imali niti najmanje povećanje holesterola, krvnog pritska ili tjelesene težine zbog toga. Ne samo da ukupni holesterol nije povećan nego je došlo do poboljšanja omjera LDL i HDL holesterola u korist HDL koji održava krvne sudove prohodnim od zakrčenja.
Vodeći autor studije Dr. David Katz, direktor istraživačkog centra na Yale Univerzitetu ističe da prema svim istraživanjima koja su obavljena najveći razlog protivnika korištenja jaja, holesterol u krvi ispitanika, praktički nije imao nikakve negativne promjene usljed njihove konzumacije. Dr Katz ističe da su jaja pravi rudnik super korisnih sastojaka i sjajan izvor proteina. Upitan koliko jaja je optimalno u ishrani za čovjeka Dr Katz odgovorio je da većina ljudi bez obzira na istoriju krvnih bolesti može konzumirati 7-10 jaja sedmično.
– Jaja su jedan od najboljih izvora kolina (jedno jaje sadrži 30% dnevnih potreba). Nove studije pokazale su da žene koje su uzimale veće količine kolina imale za 24-44% manje šanse za dobijanje raka dojke. Osim toga kolin je ključni sastojak za razvoj i održanje dobrog stanja mozga i pamćenja.
0 komentari:
Objavi komentar