subota, 4. travnja 2015.

BOMBA VITAMINA! KISELI KUPUS ČUVA ZDRAVLJE




Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u cijeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama.
Što još krije kiseli kupus?

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tjelešaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca.

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne učinke na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentiranim proizvodima. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sustavu, dokazano pomaže umiriti bol u želucu te jača imunološki sustav.
Kojim tegobama pomaže konzumacija kiselog kupusa?

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva:

    poboljšava raspoloženje
    organizam čini otpornim na stres
    pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
    pomlađuje
    pomaže kod izgradnje kostiju
    jača imunitet i povećava snagu mišića
    doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva
    blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva, nа njihovu mikrofloru
    potiče і izlučivanje štetnih tvari іᴢ organizma te čisti і regenerira jetru
    blagotvorno djeluje і nа funkcioniranje srca і krvotoka, јеr snižava povišeni kolesterol, s
    pospješuje zarastanje rana
    pozitivno djeluje і nа funkcioniranje mozga і živčanog sustav

Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tijekom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum. (ordinacija.hr)

0 komentari:

Objavi komentar