utorak, 16. veljače 2016.

Vitamini i minerali za žene

vitamin i minerali za zene

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme








Ljudski organizam je tijekom dva milijuna godina svog postojanja razvio fiziološke mehanizme i metabolizam koji mu omogućuju da hranjive tvari iskoristi na najbolji mogući način. Pitanje je samo koliko su našem organizmu hranjive tvari na raspolaganju.
vitamin i minerali za zene
Današnja mnogostruko obrađena hrana sadrži puno masti i šećera, ali vrlo malo biološki aktivnih tvari, koje su neophodne za pravilno i uravnoteženo funkcioniranje našeg organizma. Milijarde biokemijskih procesa mogu se pravilno odvijati samo u prisustvu preko 40 biološki aktivnih tvari, a to su: jedanaest vitamina, šest minerala, četrnaest mikroelemenata, više esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina. S obzirom na to da 70 posto industrijski obrađenih, namirnica koje upotrebljavamo ne sadrži dovoljno ovih tvari, naš metabolizam, ali i svi organski sitemi, rade s pola snage.

Osobe ženskog spola su posebno osjetljive na deficit vitamina i minerala. Kao posljedica toga, kod žena prvo nastaju loše raspoloženje, smanjena koncentracija, poremećaji menstruacije i sklonost infekcjama. Ubrzo zatim, nastaju složeniji poremećaji i razvoj specifičnih oboljenja. Najbolji način da se ovo spriječi je prevencija, koja podrazumijeva zdravu prehranu i promjenu životnih navika.

Vitamini su sastojci hrane od vitalnog značaja za rast i razvoj organizma, iako su prisutni u jako malim količinama. Vitamine treba unositi redovito sa hranom, jer većina vitamina nema rezervne depoe u organizmu. Imaju raznovrsnu ulogu u organizmu, a njihov nedostatak uzrokuje niz poremećaja koji se opisuju kao hipovitaminoze ili avitaminoze.

Podijeljeni su u dvije velike skupine: vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) i vitamini topivi u vodi (vitamini B kompleksa, folna kiselina i vitamin C). Vitamini D i K, kao i folna kiselina, su od posebnog značaja za zdravlje žena.

Vitamin D
Koji se zbog svoje strukture i brojnih fizioloških funkcija naziva i hormon D, služi za očuvanje zdravlja koštano-zglobnog sustava, za jačanje obrambenih sposobnosti organizma i smanjenje rizika od nastanka malignih bolesti. Posebno je značajan u razdoblju trudnoće i dojenja, jer omogućuje pravilan razvoj djeteta. Dnevne potrebe iznose od 400 do 800 internacionalnih jedinica.



Vitamin K
Je neophodan za stvaranje faktora koagulacije u krvi i na taj način sprečava poremećaje krvarenja, koji nerijetko pogađaju žensku populaciju. S obzirom da vitamin K stvaraju korisne bakterije u crijevima, nedostatak vitamina K često nastaje kao posljedica dugotrajne antibiotske terapije. Dnevne potrebe podmiruju se približno podjednako unosom putem hrane i stvaranjem u crijevima.

Folna kiselina
Jedan od vitamina B kompleksa, koji sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama. Nedostatak folne kiseline dovodi do nastanka specifičnog oblika anemije, a njen nedostatak u trudnoći može imati za posljedicu nastanak urođenih anomalija kod djeteta. Dnevne potrebe iznose oko 200 mikorgrama, ali u trudnoći su 2-3 puta veće, pa se osiguravaju unosom preparata folne kiseline.

Najvažniji minerali za zdravlje žena su kalcij i magnezij.
Kalcij ima potpornu ulogu u kostima i sudjeluje u mnogim vitalnim reakcijama u organizmu. U kostima se nalazi oko 95% ukupne količine kalcija u organizmu, au svakodnevnom metabolizmu troši se nešto manje od jednog grama kalcija. Zato su dnevne potrebe za kalcijem oko 1 gram, a kod žena u trudnoći i za vrijeme dojenja potrebno je dvostruko više kalcija, oko 2 grama.

Magnezij je dugo vremena bio zapostavljen, ali od nedavno se nalazi u fokusu akademskog i općeg interesa. Smatra se da je magnezij najefikasnija mineralna tvar protiv stresa. Smiruje nadraženi živčani sustav i jača kardiovaskularni sustav, poboljšava raspoloženje, pomaže kod migrene i smanjuje pojavu noćnih grčeva u nogama. Kod žena ima posebno povoljne učinke tijekom predmenstrulanog sindroma i u trudnoći. Preporučuje se unos od 300 mg magnezija dnevno, au situacijama povećanih potreba savjetuju se dvostruko veće količine.
Izvor:lisa.rs

0 komentari:

Objavi komentar