Doktor Sara Šenker, dijetetičar i nutricionista, savjetuje kojim sve vrstama ulja možete zamijeniti maslinovo ulje i suncokretovo.
Najbolje za pečenje/prženje povrća: Ulje repice
Ulje repice sadrži 6 odsto zasićenih masti, za razliku od maslinovog ulja koje sadrži 14,3 odsto zasićenih masnoća. Takođe ima 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 odsto vitamina E.
U pitanju je jedno od najzdravijih ulja sa veoma prijatnim ukusom.
Kada je zagrijavanje ulja u pitanju, najznačnija je tačka dimljenja, kada masne kiseline oksidišu, stvarajući slobodne radikale. Ulje repice ima visoku tačku dimljenja, što ga čini pogodnim za prženje ili pečenje namirnica.
Najbolje za rižoto: Pirinčano ulje
Dobija se obradom pirinčanih mekinja (sloj ispod fibrozne ljuske pirinča) i pirinčane klice (masan dio pirinčanog zrna, bogat nutrijentima).
Osim što je bogato vitaminom E koje blagotvorno djeluje na srce, pirinčano ulje sadrži i ferulnu kiselinu, antikosidant koji ima snažno protivupalno dejstvo koje štiti imuni sistem i spriječava nastanak bolesti.
Najbolje za dinstanje: Kokosovo ulje
Dobija se iz bijelog, mesnatog dijela kokosa koji sadrži oko 50 odsto laurinske kiseline, „zdravije“ zasićene masne kiseline. Na sobnoj temperaturi prelazi u čvrsto stanje pa nije pogodno koristiti ga za salate, ali visoka tačka dimljenja čini ga idealnim za kuhanje.
Iako sadrži 86,5 odsto zasićenih masti, istraživanja su pokazala da ih tijelo znatno brže iskorišćava i manje je vjerovatno da će ih uskladištiti u vidu masnih naslaga. Ipak, kokosovo ulje trebalo bi koristiti umjereno.
Najbolje za salatu: Orahovo ulje
Zbog značajne količine masnih kiselina koje sadrži, orahovo ulje moglo bi da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog različitih ukusa i niske tačke dimljenja, najbolje je koristiti ga u okviru preliva za salate.
Iako je ukusno, nema širok spektar primjene. Najbolje je kupiti malu bocu i čuvati je na hladnom i mračnom mjestu jer brzo užegne.
Najbolje za pečenje: Ulje konoplje
Bogatije je esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama nego bilo koje kuhinjsko ulje, a sadrži dvostruko manje zasićenih masti od maslinovog ulja. Samo jedna kašika zadovoljava 94 odsto dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama.
Ima vrlo široku primjenu – može se koristiti za dinstanje, salatne prelive, i umake. Jedna je od najzdravijih alternativa maslinovom ulju, iako njegov ukus možda neće odgovarati svima. Može se ublažiti suhim voćem i raznim začinima.
Nema komentara:
Objavi komentar