Prirodni lijekovi, na koje su nas naučile naše bake obično su zdraviji od onih koje nam nudi farmaceutska industrija. Uz to što su zdravi i lako dostupni, valja ih konzumirati čak i onda kada niste bolesni jer ne može vam naškoditi.
Manje opekotine liječi aloe vera
Gel od aloe vere sadrži aktivne sastojke koji pomažu zarastanju opekotina. No, valja imati na umu da ova biljka nije za oralnu upotrebu i premda neki odlučno tvrde da ima laksativna svojstva, nemojte je piti. Točno je da se aloja u debelom crijevu pretvara u sapun te stoga nakon kontinuirane uporabe može štetiti. Unatoč tome bolnu opekotinu možete ublažiti tako da pronađete cijelu biljku čiji ćete sok, odnosno gel povremeno cijediti. Potrebno je odlomiti krajeve biljke i iscijediti gel koji nalikuje balzamu za kosu. Gelom namažite opekotinu, vrlo brzo ćete se osjećati znatno bolje.
Najveći dar majke prirode - med
Med ima baktericidna svojstva, a istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da konzumacija meda može smanjiti površinske čireve na koži za čak 34 posto. Sastojak je mnogih prirodnih smjesa i eliksira za prevenciju i liječenje gotovo svih bolesti kao i za ljepotu. Bebe mlađe od jedne godine ne bi trebale konzumirati med kao niti oni alergični na njega premda su reakcije blage. Protiv bolova u želucu žlica meda promiješa se s octom te se doda u čašu vode, a pije se i kako bi se ublažio kašalj. Također, može poslužiti i kao oblog za prekrivanje opekotina. Odlična je i medena voda. Super se kombinira s limunom, đumbirom, kurkumom i češnjakom.
Više nego koristan - đumbir
Ova biljka koja se u kuhinjama konzumira kao začin lijek je protiv vrtoglavice i mučnina izazvanih kemoterapijom i nekim sličnim tretmanima, a odličan je i kod morske bolesti i za detoksikaciju i jačanje imuniteta. U manjim dozama đumbir je bezopasan, ali kad kada može izazvati alergijske reakcije poput osipa, teškog disanja ili zatvaranja grla te naticanja usana, ako vam se to desi posjetite liječnika. No, kada znamo da đumbir ima mnogo koristi ne treba ga zanemariti. Najbolji način da ga konzumirate je da ga mljevenog progutate, uz te može ga se naribati u čaj ili sok, a može se pronaći i u kapsulama te tekućem ekstraktu.
Začin koji miriše na pitu od jabuka – cimet
Ovaj začin koji miriše na bakinu pitu od jabuka spriječava loš zadah i hrkanje, a koristan je i kod navale bakterija te vrtoglavica. Brojna istraživanja ovu bakinu teoriju zaista su i potvrdila jer cimet ima antiseptička svojstva i ubojica je bakterija. Od njega je najbolje napraviti čaj. Pola male žlice cimeta stavi se u šalicu vrele vode. Loš zadah spriječit možete tako što se cimet pomješa sa hladnom vodom i koristi kao vodica za usta. Nekoć su ljudi cimet koristili umjesto paste za zube, a može se raditi i za dezinfekciju ruku u obliku eteričnog ulja. Svejedno, s njim također valja biti oprezan jer sadrži kumarin koji može biti štetan po jetri u bubrege ako ga se unosi previše.
0 komentari:
Objavi komentar